Search

Waarom de sluiting van Kompass het sluitstuk vormt van een falend drugsbeleid

Jong VLD - Standpunt sluiting Kompass


Wanneer er bij het uitgaansleven drugs in in het spel zijn, zitten burgemeesters regelmatig met de handen in het haar. De mogelijkheden en beschikbare maatregelen schieten tekort om de drugsproblematiek te bestrijden of nog maar te beheersen, laat staan illegale structuren of geldstromen bloot te leggen. Een tijdelijke sluiting van een dancing zoals de Kompass of sluitingsuren in Brussel zullen daar niets aan verbeteren.


Dat komt omdat de problematiek veel breder gaat dan de dancing in Gent of het nachtleven in andere steden en gemeenten. Het nationale en internationale drugsbeleid zelf zijn hier de oorzaak. Lokale maatregelen die gemeentebesturen nemen zijn niet meer dan dweilen met de kraan open. Want de soms zware maatregelen treffen het uitgaansleven hard en de sluiting van een discotheek voor enkele maanden betekent een financieel doodvonnis voor die zaak.


Het is ironisch dat de sluiting in Gent er komt net nadat Kompass verschillende prijzen heeft gewonnen. Discotheken worden in België gewoonweg anders behandeld dan grote festivals, die met gelijkaardige problemen kampen en wel alle ruimte krijgen om te bloeien.


Dit is nefast voor de rol die deze ‘uitgaanstempels’ spelen in onze economie en samenleving. Een kleine geschiedenisles leert ons dat ze intussen deel uitmaken van de Belgische uitgaanscultuur. Onze ‘baandancings’ waren internationaal gekend, waarbij regelmatig kolonnes Nederlands, Duitse, Franse en Engelse nummerplaten te zien waren van donderdag tot zondag. België was als het ware het epicentrum van de Dancescene in de jaren ’90. Ondanks dat deze uitgaanscultuur het erg moeilijk heeft en volgens sommigen op sterven na dood is, blijven we in Vlaanderen voortsukkelen aan een deftige wetgeving rond discotheken.


Ondanks dat druggebruik een wijdverspreid probleem is dat diep in de verschillende takken van onze maatschappij geworteld zit, worden de discotheken veelal geassocieerd met druggebruik- en handel. De beslissing in Gent doet dit imago dan ook geen deugd. We moeten opletten met disproportionele maatregelen, waarbij zaakvoerders die ter goeder trouw een dancing uitbaten en de vele feestgangers het slachtoffer van worden. Want door slechts enkele symptomen te bestrijden, wordt het probleem niet opgelost.


Ons land heeft nood aan een nieuw drugsbeleid gezien de huidige methoden falen. Drugs zijn helaas van alle tijden en zoals we duidelijk hebben gemerkt bij de drooglegging in de Verenigde Staten, waarbij alcohol verboden werd, brengt een verbod meer kwaad dan goeds met zich mee. Amerikanen raakten vergiftigd door slecht gestookte drank en illegale netwerken bloeiden volop met maffiabazen zoals de albekende Al Capone. Laat dat proces zich nu herhalen in de zogenaamde ‘War on Drugs’.


Occasionele gebruikers worden daarbij soms even hard aangepakt als handelaars en producenten. We merken dat zowel de vraag als het aanbod blijven stijgen en dit niet op te lossen valt met de huidige aanpak. Want denken dat door dealers en netwerken op te rollen het probleem betert, is naïef. Die plaatsen worden erg snel ingenomen door nieuwe spelers op het internationale toneel. De assumptie dat het probleem op te lossen valt door de gebruikers te vervolgen zoals sommigen beweren en daarmee de vraagzijde op te drogen, staat al even hard als een tang op een varken.


Wij roepen onze beleidsmakers op om het drugbeleid radicaal te herzien. Horecaondernemers, gebruikers, andere feestgangers en hun omgeving worden mede slachtoffer van een ondoordacht beleid. De conservatieve, emotionele en daardoor verkrampte houdingen in het hele debat zorgen ervoor dat elk redevol debat in de kiem wordt gesmoord. Preventieve schadebeperking wordt hier in België zelden toegepast, waar we toch goede voorbeelden van hebben in een land zoals Portugal. Met hun beleid is het aantal drugsdoden, geweld en verslaafden de afgelopen jaren in een dalende trend. In Nederland gaat men minder ver, maar de overheid laat toe dat pillen getest worden om de ‘rommel’ er uit te filteren en zo mogelijke schade te voorkomen. Bij onze Noorderburen is er wel een verantwoordelijkheidsgevoel om hun burgers en feestvierders via verschillende kanalen te informeren.


Als liberale jongeren kunnen we niet anders dan ons te scharen achter de initiatieven die ervoor zorgen dat iedereen vrij en veiliger kan uitgaan. De drugsproblematiek is bovenlokaal, dus laat ons hierover een thema maken voor de komende verkiezingen. Want het uitgaansleven is een fundamenteel stuk uit het leven van ons allemaal. We moeten het beleid omslaan en de geesten laten rijpen tegen die waanzinnige ‘War on Drugs’.


Want zoals een bekende definitie luidt, is waanzin steeds hetzelfde doen en toch andere resultaten verwachten.


Aime Schrauwen

Laurenz Van Ginneken

Jeremy Stefens

Philip Ferdinand Claes

0 views

© 2018 by AdHOC. Proudly created with wix.com

  • Black Twitter Icon
  • Instagram Social Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon