Search

Houding N-VA over migratiepact is hypocriet en misplaatst

Jong VLD roept op om migratiepact ondubbelzinnig te ondertekenen


Neen, de asiel- en migratiestromen zijn niet onoplosbaar. De sleutel ligt in betere internationale samenwerking en monitoring van migratiestromen met duidelijke verdeelsleutels en matchmaking. De kritiek van Theo Francken kan volgens ons, Jong VLD, niet anders worden bestempeld als hypocriet, louter ingegeven door electorale stratego en vooral misplaatst: voor Jong VLD gaat het pact juist niet ver genoeg.


Voorzitter Hans Maes: “We betreuren en veroordelen de houding van N-VA en haar staatssecretaris Theo Francken in het dossier van het migratiepact. Een houding die inhoudelijk niet te rijmen valt met de zogenaamde ambitie van de staatssecretaris om tot een meer geordende internationale migratiestroom te komen.”


Als er kritiek valt te geven, dan is het dat het juist niet ver genoeg gaat. Niet voor niets laten N-VA en Theo Francken al 2 jaar de tussentijdse uitkomsten van deze onderhandelingen telkens geruisloos passeren. De aap komt uit de mouw”, vullen politiek secretarissen Philippe Nys en Jonas Veys aan.


Migratie- en vluchtelingenstromen beroeren al enkele jaren de politieke agenda. De chaotische manier waarop de internationale en Europese landen met deze stromen momenteel omgaan, moet radicaal worden hervormd. Philippe Nys: “Een echte internationale organisatie – of een versterkt en uitgebreid UNHCR – met hefbomen zoals verdeelsleutels en matchmaking tussen landen enerzijds en migranten anderzijds moet het doel zijn”.


Dit migratiepact is vooral een belangrijk signaal om als internationale gemeenschap te laten zien dat rond een aantal intenties beter zou kunnen worden samengewerkt. Dit willen tegenhouden heeft te maken met perceptie en daarmee zet Francken zich in lijn met figuren zoals Kurz, Orban en Trump. Jong VLD roept op om de ratio te bewaren, een positief samenwerkend signaal de wereld in te sturen en dus het pact ondubbelzinnig te ondertekenen. In het belang van verdere lange-termijnoplossingen voor de migratiestromen én de geloofwaardigheid van het Belgisch buitenlands beleid.


Brussel, 14/11/2018


Voorzitter Hans Maes

Politiek Secretarissen Philippe Nys en Jonas Veys.

0 views

© 2018 by AdHOC. Proudly created with wix.com

  • Black Twitter Icon
  • Instagram Social Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon